Takimi ogórasami poczęstowała mnie Olga, nasza koleżanka i sąsiadka. Tak bardzo przypadły nam do gustu, że od razu poprosiłam na nie przepis
Teraz robię je przynajmniej raz w tygodniu, bo schodzą jak ciepłe bułeczki.
Składniki:
- 1,7-2 kg ogórków
( w przepisie jest 2,5 kg, ale przy tej ilości ogórków nie starcza mi zalewy według poniższych proporcji)
- 3 łyżki soli
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 główka czosnku
- 1.5 szklanki octu
- 8 łyżek oleju
- 3 szklanki cukru
Przygotowanie:
1. Ogórki umyłam i pokroiłam wzdłuż na dwie części. Zasypałam solą, wymieszałam i odstawiłam na 6 godzin.
2. Płyn, który powstał wylałam, dodałam chili, pieprz i posiekany czosnek. Całość wymieszałam.
3. Ocet, olej i cukier umieściłam w rondelku i na małym ogniu, mieszając, gotowałam do rozpuszczenia się cukru. Gorąca zalewą zalałam ogórki, które pozostawiłam na 12 godzin.
4. Po tym czasie ogórki włożyłam do słoików i do każdego z nich wlałam zalewę. Kiedy zakryła ogórki, słoiki zakręciłam i odstawiłam na półkę.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz