Pierniczki na ostatnią chwilę.
W tym roku skradły nasze podniebienia. Podaję przepis na podwójną porcje (około 3-4 blachy w zależności od wielkości pierniczków).
![]() |
Składniki:
- 170 g masła o temperaturze pokojowej
- 180 g ciemnego cukru trzcinowego
- 200 g ciemnego syropu melasowego albo melasy
- 2 duże żółtka
- 470 g maki pszennej + trochę do posypania stolnicy
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- łyżeczka mielonego cynamonu
- ¼ łyżeczki mielonych goździków
- 2 łyżki ciemnego kakao
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
Składniki na glazurę maślano-rumową:
- 80 g cukru pudru
- 1/8 łyżeczki mielonego cynamonu
- 15 g masła, stopionego i ciepłego
- 1 łyżka ciemnego rumu (lub soku z cytryny)
- 1 łyżeczka ciepłej wody
1. Masło, cukier i melasę umieściłam w misie miksera. Ucierałam na średnich obrotach, aż masa stała się gładka. Dodałam żółtko i ucierałam, by składniki się połączyły.
2. Przesiałam do osobnej miski sypkie składniki, zmniejszyłam obroty miksera i wsypałam zawartość miski do masy maslanao-melasowej. Kiedy ciasto stało się jednolite przełożyłam je na blat oprószony mąką i lekko zagniotłam. Rozwałkowałam na grubość 6 mm. Jeśli ciasto jest za miękkie schładzam je w lodówce.
3. Piekarnik rozgrzałam do 190 Stopni C ( z termoobiegiem do 170 stopni C). Wyłożyłam blachę papierem do pieczenia.
4. Foremkami wycinałam pierniczki , ale można ciasto wałkować używając wałka ze wzorem, który odbija się na cieście przed pokrojeniem na prostokąty
albo użyć stempla.
5. Ciasteczka piekłam 9- 10 minut. Pierniczki po ostygnięciu twardnieją więc nie należy trzymać ich dłużej w piekarniku.
6. W czasie gdy ciastka się pieką, bo muszą być ciepłe przy glazurowaniu, przygotowuję glazurę. Cukier puder i cynamon przesiałam do miseczki, dodałam stopione masło, rum (albo sok z cytryny) oraz wodę. Wymieszałam łyżką na gładko. Glazura nieco zgęstniała ( jeśli jest za gesta można ją rozcieńczyć ciepłą wodą).
7. Pierniczki wyjęłam z piekarnika, odstawiłam na 5 minut, a następnie za pomocą pędzla posmarowałam glazurą. Przełożyłam na metalową kratkę, by wystygły.
Przepis: "Słodko", Yotam Ottolenghi, Helen Goh
Brak komentarzy
Prześlij komentarz