Dzisiaj przepis na ulubioną bakę mojego syna i jego koleżanek i kolegów. Myślę, że tajemnica jej sukcesu ukryta jest w słodkiej pomadzie.
Składniki:
- 90 ml mleka 3,2 % o temperaturze pokojowej i 20 ml na pastę kakaową
- 6 dużych jajek o temperaturze pokojowej
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 200 g maki ze środkiem spulchniającym
- 100 g maki pszennej i trochę do oprószenia formy
- ½ łyżeczki soli
- 300 g drobnego cukru
- 300 g masła, miękkiego, pokrojonego w kostkę plus trochę do natłuszczenia formy
- 2 łyżki ciemnego kakao w proszku
- kropla lub dwie barwnika spożywczego w kolorze różowym lub innym ( w żelu lub w paście)
Składniki na pomadę:
- 45 ml mleka 3,2% podgrzanego
- 260 g cukru pudru, przesianego
- 30 g miękkiego masła
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- kropla lub dwie różowego barwnika spożywczego ( w żelu albo w paście)
Przygotowanie:
1. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzałam do 180 stopni C ( bez termoobiegu do 200C).
2. Natłuściłam i oprószyłam mąką formę z kominem o średnicy 23 cm.
3. Do średniej miski wlałam mleko, dodałam jajka i ekstrakt waniliowy. Krótko mieszałam trzepaczką do czasu, aż się składniki ze sobą połączyły.
4. Do misy miksera przesiałam oba rodzaje mąki i sól, wsypałam cukier. Miksowałam na małych obrotach 30 sekund. Dodałam masło i połowę masy jajecznej, ucierałam do połączenia się z suchymi składnikami. Zwiększyłam obroty do średnich i miksowałam przez minutę. Dodałam resztę masy jajecznej w dwóch partiach, po każdej dokładnie miksowałam. Zgarnęłam masę ze ścianek i rozdzieliłam po równo między trzy miski.
5. Podgrzałam 20 ml mleka, wlałam do miseczki kakao, wymieszałam na gładką, bardzo gęstą masę. Połączyłam z masa w pierwszej misce.
Ciasto w drugiej misce zabarwiłam na różowo, dodając barwnik spożywczy.
Ciasto w trzeciej misce pozostawiłam bez zmian.
6. Przełożyłam wszystkie masy do formy. Patyczkiem zrobiłam zygzak w cieście, by powstały paski jak u zebry.
7. Piekłam 40-45 minut, aż patyczek wbity w środek był po wyjęciu czysty.
Wyjęłam babkę z piekarnika i odstawiłam do ostygnięcia na 10 minut. Wyłożyłam z formy na kratkę i pozostawiłam do wystygnięcia.
8. W małej misce zmieszałam ciepłe mleko i cukier puder. Dodałam masło i ekstrakt waniliowy. Wymieszałam trzepaczką na gładką masę, a następnie dodałam około 2 kropli barwnika. Całość dobrze wymieszałam i polałam ciasto pomadą. Podałam kiedy pomada nieco zastygła.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz