Dla mojego męża wigilijna kapusta z grzybami może nie istnieć, ale jeśli do tej nie lubianej przez Niego kapusty dodam kilogram kiełbasy staje się ona Jego ulubionym daniem. Osoby kultywujące tradycje poszczenia w Wigilię takiego dania nie podadzą, ale na na pierwszy czy drugi dzień świąt jest jak znalazł.
Składniki:
- 3 kg kiszonej kapusty
- 80- 100 dkg dobrej kiełbasy (myśliwska, jałowcowa, góralska)
- 20- 25 dkg suszonych podgrzybków albo borowików
- 250 g wędzonych śliwek
- 3-4 obrane i posiekane cebule
- 300 ml czerwonego wina
- 6 liści laurowych
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżeczki majeranku
- łyżeczka mielonego kminku
- 3-4 łyżki oliwy albo oleju
- sól do smaku
- kilka nasion czarnego pieprzu
- pieprz czarny do smaku
- cukier do smaku
Przygotowanie:
1. Grzyby zalałam wodą, moczyłam godzinę, a potem w tej samej wodzie na wolnym ogniu gotowałam około 30 minut. Odstawiłam na bok, ostudziłam i pokroiłam na mniejsze kawałki. (Wody z grzybów nie wylewam!)
2. Kapustę odcisnęłam, a sok zachowałam.
3. W garnku na oliwie zarumieniłam cebulę. Włożyłam kapustę i zalałam wodą, w której wcześniej gotowałam grzyby. Chwilę podgrzałam i dodałam ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, majeranek, kminek i wcześniej namoczone i ugotowane , grzyby. Dusiłam na małym ogniu godzinę, półtorej.
4. Kiełbasę pokroiłam w plasterki i na oliwie podsmażyłam na złocisty kolor.
5. Kiedy kapusta stała się miękka dodałam suszone śliwki i kiełbasę. Dusiłam na małym ogniu godzinę. Odstawiłam na noc.
6. Na drugi dzień wlałam czerwone wino, dusiłam 60 minut. Jeśli w garnku jest dużo płynu duszę kapustę bez przykrywki, a jeśli mało- uzupełniam wodą lub kwaśnym sokiem z kapusty.
5 Trzeciego dnia znów podgrzałam kapustę i doprawiłam do smaku solą, pieprzem i cukrem.. Kapusta powinna być ciemna, gęsta i esencjonalna.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz