Dzisiaj prosty przepis na jedną z moich ulubionych bożonarodzeniowych potraw czyli śledzie.
- 6 płatów śledziowych z beczki
- 3-4 cebule
- pęczek koperku
- kilka liści laurowych
- kilka owoców ziela angielskiego
- kila ziaren czarnego pieprzu
- olej lniany lub rzepakowy
- około 2 szklanek mleka i wody do namoczenia śledzi
Przygotowanie:
1. Śledzie opłukałam i przez 2- 4 godziny moczyłam w mleku wymieszanym z wodą.
2. Po tym czasie każdy płat śledziowy opłukałam i pokroiłam na kawałki.
3. Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę, a umyty i osuszony koperek posiekałam.
4. Na dnie każdego słoika ułożyłam warstwami cebulę, listek laurowy, ziele angielskie, śledzie, ziarna pieprzu, koperek. Kiedy powstało kilka warstw pełny słoik zalałam olejem i wstawiłam do lodówki. Śledzie najwcześniej podaję po kilkunastu godzinach.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz