Keks owsiany z żurawiną

Składniki:

- szklanka suszonej żurawiny
- szklanka rodzynek
- kilkanaście suszonych śliwek
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 0,25 szklanki zmielonych orzechów laskowych (niekoniecznie)
- 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych
- 0,5 szklanki płatków migdałowych
- 0,5 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady (60%- 70% kakao)
- 1/3 szklanki soku pomarańczowego albo łącznie 1/3 szklanki soku pomarańczowego zmieszana z koniakiem
- małe opakowanie cukru waniliowego (16 g)
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki dżemu pomarańczowego
- 2 łyżki naturalnego miodu
- 2 szklanki mąki razowej
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 1,5 szklanki płatków owsianych górskich
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 100 g roztopionego masła
- 3 jajka od szczęśliwej kury

Polewa:

- 0,25 szklanki suszonej żurawiny
- można użyć gotowej białej polewy albo zrobić ją samemu z tabliczki białej czekolady i kilku łyżek mleka.

Przygotowanie:    

1. Do podgrzanego w garnku soku z alkoholem dodałam bakalie, wymieszałam i odstawiłam na 30 minut, aż się nasączyły. W międzyczasie kilka razy je mieszałam, a na koniec odcisnęłam z płynu.
2. Do bakali dodałam miód, dżem pomarańczowy, cukier waniliowy, sól, cynamon i czekoladę. Wszystko ze sobą dokładnie połączyłam.
3. W dużej misce wymieszałam mąkę z płatkami owsianymi, sodą i cukrem.
4. Roztrzepane jaja wlałam do roztopionego masła i połączyłam z bakaliami. Całość dodałam do miski z suchymi składnikami i delikatnie wymieszałam.
5. Prostokątną formę posmarowałam masłem i przełożyłam do niej masę keksową.Ciasto piekłam 45 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
6. Polewę przygotowałam roztapiając w garnuszku białą czekoladę, dodając żurawinę i stale mieszając wlewając pomału mleko. Gotową polałam keks.

Ciasto trzymam zawinięte w folię aluminiową, fajnie też smakuje wyjęte z lodówki.


3 komentarze

  1. baardzo ciekawy przepis:) no i ta żurawina w tej ilości-super :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. ojejj! aż kręci się w głowie od tych wszystkich pyszności w Twoim keksie! Jeśli smakuje tak jak 'brzmi' i wygląda -to chyba go uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj,

    powstał pomysł stworzenia osobnego miejsca w sieci, gdzie znajdowałyby się wyłącznie 'owsiane' przepisy kulinarne - A te, które Pani opublikowała na swym blogu wydają się nam bardzo ciekawe! Zatem - uprzejmie prosimy o pozwolenie zamieszczenia ich (oraz każdego takiego kolejnego; w formie oryginalnej, wraz ze zdjęciem) w naszej wspólnej Krainie Owsa - Owsiankowie!

    Oczywiście źródło zostanie wyraźnie zaznaczone :)

    Liczymy na pozytywną odpowiedź w komentarzach pierwszego posta na blogu - owsianakraina.blogspot.com

    Z owsianym pozdrowieniem,
    Grupa Owsiankowych Smakoszy

    OdpowiedzUsuń