Pierniczki z lukrem

Produkty na pierniczki:

- 1,5 szklanki miodu
- 1 szklanka cukru pudru
- 0,75 kostki masła
- opakowanie przyprawy do pierników
- 0,5 kg mąki ( prawie 3 szklanki)
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- jajko

Lukier:

- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 białko
- szczypta soli

Przygotowanie:

1. Podgrzewam w rondelku na małym ogniu miód z masłem, cukrem i przyprawą do pierników.Mieszam pilnując, żeby wszystkie składniki się roztopiły i połączyły, uważając jednocześnie aby się nie zagotowały. Zestawiam garnek z ognia i pozostawiam do ostygnięcia.        
2. Mąkę przesiewam z solą i z sodą, dodaję masę miodową z rondelka i roztrzepane jajko.  Przez kilka minut wyrabiam ciasto. Kiedy jest gładkie i elastyczne rozwałkowuję je na placek o grubości 0,5 cm.  Foremkami wycinam z ciasta pierniczki, które układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 10 minut.
3. Lukier przygotowuję  łącząc cukier puder z cukrem waniliowym, które dodaję do wcześniej ubitego na sztywno z solą białka.
4. Upieczone i wystudzone ciasteczka pokrywam (dekoruję) lukrem. Można je posypać cukrem pudrem albo dowolnie ozdobić.

3 komentarze