Sałatka z rukoli, pieczonych buraczów, awokado i boczku


Produkty:

- 2 średnie buraczki
- 5 plasterków zarumienionego na suchej patelni boczku
- 1 dojrzałe awokado
- 90 g rukoli
- 1/4 czerwonej posiekanej cebuli
- łyżka ziarenek słonecznika albo dyni uprażonych na suchej patelni (opcjonalnie)

 Produkty na sos:

- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka naturalnego, płynnego miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego                                            
- sok z 0,5 cytryny
- 1 łyżeczka musztardy (użyłam sarepską)
- 1 wyciśnięty ząbek czosnku
- sól, i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki sosu mieszam ze sobą w kubku albo miseczce. Odstawiam na jakiś czas na bok aby się zmacerowały.
2. Buraczki myję, owijam je w folię aluminiową i piekę do miękkości przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
3. Wyjmuję je z piekarnika, studzę, obieram ze skórki i kroję w plasterki albo w ćwiartki.
4. Awokado obieram ze skóry, kroję i razem z buraczkami układam na rukoli. Dodaję cebulę i ziarna słonecznika/dyni.
5. Rukolę i warzywa polewam sosem, posypuję zarumienionym, pokrojonym boczkiem.


Brak komentarzy

Prześlij komentarz