Blok czekoladowy z bakaliami czyli smaki dzieciństwa


Produkty:

 - 1 szklanka cukru 
- kostka masła (250 ) 
- 0,5 szklanki wody 
- 3 łyżki kakao 
- 400 g pełnotłustego mleka w proszku (nie granulowanego i nie odtłuszczonego)
-  herbatniki (300- 500 g, według uznania) 
- bakalie: rodzynki, migdały, suszona żurawina itp.




Przygotowanie:


1. Masło rozpuściłam w rondelku, dodałam cukier, wodę i kakao. Gotowałam stale mieszając na małym ogniu do czasu rozpuszczenia cukru i połączenia składników. Odstawiłam na bok i ostudziłam. 


2. Do sporej miski wsypałam mleko w proszku, bakalie i  pokruszone herbatniki. Na to wylałam masę maślanko-kakaową i bardzo starannie wymieszałam. 


3. Podłużną blachę wyłożyłam folią aluminiową, do której wlałam masę czekoladową. Wstawiłam do lodówki na kilka godzin.




2 komentarze

  1. u mnie to wspomnienie chowania się do szafy, bo babcia nie mogła zrozumieć, że nie będę jeść czegoś co smakuje jak czekoladowe masło ;)
    zaczynam się przekonywać do bloku, ale wciąż mimo wszystko idzie mi opornie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Z odtłuszczonym się nie uda, bo zakupiłam 5 opakowań może da się coś zrobić ?

    OdpowiedzUsuń