Chiński makaron Chow Mein z wołowiną i warzywami

Produkty na 2 porcje:

- 200 g chińskiego makaronu Chow Mein
- 2 łyżki oleju roślinnego ( użyłam sezamowy)
- 200 g chudego mięsa wołowego
- 1 cienko pokrojony ząbek czosnku
- kilka plasterków ostrej papryczki chili
- 1 łyżeczka, obranego i drobno startego imbiru
- 1 mała, biała cebula
- szczypiorek
- 1 marchewka, pokrojona w plasterki
- 1 kawałek pokrojonego w plasterki selera naciowego
- 1 płaska łyżeczka brązowego cukru
- kilka łyżek sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- kilka kropel sosu chili

Przygotowanie:          

1. Makaron wrzucam do głębokiej miski i zalewam wrzącą wodą. Przykrywam na 5 minut. Odcedzam i polewam zimną wodą. Wkładam z powrotem do miski i mieszam z 1 łyżką oleju roślinnego.

2. Rozgrzewam wok, wlewam łyżkę oleju, wrzucam do niego pokrojoną w cienkie paski wołowinę, którą smażę 4- 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dokładam czosnek, imbir, papryczkę chili i smażę 30 sekund mieszając. Dodaję marchewkę, selera, cebulę, smażę przez 2 minuty.

3. Wsypuję cukier, dolewam 3 łyżki sosu sojowego, sos chili i mieszając smażę minutę.Do woka wkładam makaron, mieszam aż makaron się podgrzeje. Na zakończenie doprawiam olejem sezamowym oraz do smaku dodatkowym sosem sojowym.

4. Przekładam do misek, posypuję posiekanym szczypiorkiem.


1 komentarz

  1. Feeria barw! Lubie azjatyckie makarony ostro doprawione. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń