- 200 g chińskiego makaronu Chow Mein
- 2 łyżki oleju roślinnego ( użyłam sezamowy)
- 200 g chudego mięsa wołowego
- 1 cienko pokrojony ząbek czosnku
- kilka plasterków ostrej papryczki chili
- 1 łyżeczka, obranego i drobno startego imbiru
- 1 mała, biała cebula
- szczypiorek
- 1 marchewka, pokrojona w plasterki
- 1 kawałek pokrojonego w plasterki selera naciowego
- 1 płaska łyżeczka brązowego cukru
- kilka łyżek sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- kilka kropel sosu chili
Przygotowanie:
1. Makaron wrzucam do głębokiej miski i zalewam wrzącą wodą. Przykrywam na 5 minut. Odcedzam i polewam zimną wodą. Wkładam z powrotem do miski i mieszam z 1 łyżką oleju roślinnego.
2. Rozgrzewam wok, wlewam łyżkę oleju, wrzucam do niego pokrojoną w cienkie paski wołowinę, którą smażę 4- 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dokładam czosnek, imbir, papryczkę chili i smażę 30 sekund mieszając. Dodaję marchewkę, selera, cebulę, smażę przez 2 minuty.
3. Wsypuję cukier, dolewam 3 łyżki sosu sojowego, sos chili i mieszając smażę minutę.Do woka wkładam makaron, mieszam aż makaron się podgrzeje. Na zakończenie doprawiam olejem sezamowym oraz do smaku dodatkowym sosem sojowym.
4. Przekładam do misek, posypuję posiekanym szczypiorkiem.
Feeria barw! Lubie azjatyckie makarony ostro doprawione. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń