Łosoś pieczony w cieście francuskim faszerowany makiem i szpinakiem

 Składniki dla 4 osób:

- 500- 600 g filetu z łososia
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- 3 ząbki czosnku
- 200 g maku (mak śmiało można zastąpić pestkami słonecznika albo sezamem)
- 1 cebula
- 150 g- 200 g mrożonego szpinaku albo 250 g- 300 g świeżego
- 125 g kremowego serka
- opakowanie ciasta francuskiego
- 2 żółtka
- 25 g masła

Przygotowanie:

1.Filet z łososia przecięłam wzdłuż na dwa równe płaty, posoliłam, popieprzyłam i obsmażyłam z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem.
2. Kiedy czekałam aż filety wystygną, na suchej, rozgrzanej patelni, przez 5 minut, prażyłam 150 g maku.
3. Cebulę posiekałam, zeszkliłam na maśle, połączyłam z wcześniej rozmrożonym szpinakiem, dodałam wyciśnięty czosnek, doprawiłam solą i odrobiną pieprzu, dodałam uprażony mak, ser i wymieszałam.
4. Farsz wyłożyłam na płat łososia i przykryłam drugim płatem. Całość owinęłam ciastem francuskim, ponakłuwałam widelcem, posmarowałam roztrzepanym żółtkiem i posypałam resztką maku.
5. Piekłam 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

6. Podałam z sałatką z roszponki, choć roszponkę zastąpić można dowolnym rodzajem sałaty

1 komentarz

  1. Agnieszka από Αλεξάνδρεια γειά σου.Το 1985 18 ημέρες πήγα Κρακοβία και Στετίνο. καλά φαγητά και τα γλυκά πολύ γλυκά μου άρεσε

    OdpowiedzUsuń