Owsiane ciasteczka z serem gorgonzola

Składniki:
- 190 g mąki razowej
- 70 g płatków owsianych błyskawicznych
- 50 g gorgonzoli
- łyżeczka brązowego cukru
-  łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki chilli
- 1/4 łyżeczki soli
- łyżeczka nasion czarnuszki
- 115 g masła
- 2 łyżki wody


Przygotowanie:


1. W misce łączę ze sobą mąkę, płatki owsiane, cukier, proszek, sól, chilli i czarnuszkę. Dodaję masło, ser, wodę i wyrabiam ciasto.
2. Rozkawałkowując na stolnicy posypanej mąką ciasto, formuję albo wycinam foremką o dowolnym kształcie ciasteczka.
3. Ciasteczka układam na blasze wyściełanej papierem do pieczenia i piekę je do 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.


Ciastka są dobrą alternatywą dla chipsów, świetnie pasują do piwa i do innych niesłodkich alkoholi ;-)




Brak komentarzy

Prześlij komentarz