- opakowanie ciasta francuskiego
- duża cebula
- 4 łyżki oliwy
- 2- 4 ząbki czosnku
- opakowanie mrożonego szpinaku albo 400 g świeżego
- kilka gałązek tymianku
- gałka muszkatułowa do smaku
- sól, pieprz
- jajko
- śmietana albo feta (opcjonalnie)
- ziarna słonecznika
Przygotowanie:
1. Posiekaną cebulę szklę na oliwie, dodaję wyciśnięte 2 ząbki czosnku i posiekany tymianek, podsmażam.
2. Świeży szpinak myję, wycinam łodyżki, siekam i dodaję do cebuli (mrożony, na oddzielnej patelni, podsmażam z 2 zmiażdżonymi ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Kiedy jest miękki dodaję do cebuli). Smażę kilka minut, doprawiam gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Dodaję uprażone pestki słonecznika, łyżkę śmietany lub kilka kostk sera feta. Całość mieszam.
3. Ciasto francuskie kroję na kwadraty, kładę na nie nadzieje i zwijam, dokładnie zlepiając brzegi.
Gotowe kopertki układam na blasze wylożonej papierem do pieczenia, smaruje rozbełtanym jajkiem i piekę 15 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni
Brak komentarzy
Prześlij komentarz