Ciasteczka wytrawne z parmezanem

Na Sylwestra, imprezę i nie tylko...
o smaku pizzy i rozmarynu
Produkty:

 -185 g parmezanu
- 195 g mąki pszennej
- 135 g masła
- szczypta soli
- szczypta pieprzu

 *
- łyżeczka przyprawy do pizzy
- kilka posiekanych, suszonych pomidorów,
- kilka posiekanych oliwek (czarnych albo zielonych)
- łyżeczka rozmarynu (najlepiej świeżego)

Przygotowanie:

1. Parmezan, mąkę, masło, sól i pieprz miksuję w blenderze. Ciasto dzielę na trzy porcje. Do jednej z nich dodaję rozmaryn, do drugiej przyprawę do pizzy, oliwki i suszone pomidory. Z każdej porcji ciasta robię kulę, którą owijam w folię aluminiową i na 30 minut wkładam do lodówki. 

2. Wyjmuję ciasto z lodówki, i na stolnicy obsypanej mąką, wałkuję je na placki o grubości 0,5 cm. Foremką (okrągłą, kwadratową, każdą, która wpadnie nam w ręce) wycinam ciasteczka, które układam na blasze wyściełanej papierem do pieczenia. 

3. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni, wkładam do niego blachę z ciasteczkami, które piekę 8 minut.

* ciasteczka można robić np. w jednym smaku
(same parmezanowe, bez dodatków pozostałych przypraw. Można też do całego ciasta, dodać składniki potrzebne do uzyskania ciasteczek, o smaku pizzy. Wtedy dodajemy potrójną ilość przypraw, formujemy z ciasta jedną kulę, a dalsza procedura pozostaje bez zmian).



3 komentarze

  1. fajne są te Twoje ciasteczka. z przyjemnością spróbuję takich co nie są słodkie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie wytrawne ciasteczka:) Muszą być przepyszne (parmezan!)

    OdpowiedzUsuń
  3. słone ciasteczka, serowe i chrupiące.
    idealne do drinka na karnawałowe imprezy!

    OdpowiedzUsuń