- 1 kurczak (około 1,40), kupiłam kurczaka zagrodowego
- 2 średnie cebule
- łodyga selera naciowego
- 2 marchewki
- główka czosnku
- około kg ziemniaków
- oliwa
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól do smaku
- cytryna
- zioła (najlepiej świeże) np. rozmaryn, tymianek, szałwia, majeranek
Przygotowanie:
1. Piekarnik elektryczny rozgrzałam do temperatury 240 stopni C.
2. Warzywa obrałam ( z wyjątkiem czosnku) i grubo pokroiłam.
3. Na blasze do pieczenia albo w żaroodpornym naczyniu ułożyłam warzywa, czosnek w łupinkach, część ziół i skropiłam wszystko oliwą.
4. Mięso również skropiłam oliwą, natarłam solą i pieprzem. Cytrynę ponacinałam ostrzem noża i umieściłam ją razem z pozostałymi ziołami we wnętrzu kurczaka.
5. Kurczaka położyłam na warzywach i wstawiłam do rozgrzanego piekarnika. Od razu zmniejszyłam jego temperaturę do 200 stopni C. Mięso piekłam około 1,40 minut.
6. Kiedy kurczak się piekł zabrałam się za przygotowanie ziemniaków, które najpierw obrałam, pokroiłam na spore kawałki i włożyłam do garnka z wrzącą i osoloną wodą. Postawiłam na dużym ogniu i gotowałam 10 minut. Po tym czasie odcedziłam je, przy okazji porządnie nimi potrząsając, i ułożyłam w żaroodpornym naczyniu, skrapiając oliwą i tłuszczem z pieczonego mięsa.
7. Wstawiłam do piekarnika z piekącym się kurczakiem na 45 minut przed końcem jego pieczenia.
8. Kiedy kurczak był gotowy wyjęłam go z piekarnika, pokroiłam i podałam z pieczonymi ziemniakami.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz