Składniki:
- 3 czerwone papryki
- 3 żółte papryki
- 1 cebula
- 6 ząbków czosnku
- świeży lub suszony tymianek (łyżeczka)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1,30 bulionu z warzyw
- 2- 3 liście laurowe
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- papryka mielona do smaku ( słodka i opcjonalnie ostra)
Przygotowanie:
1. Papryki przekroiłam na pół. Usunęłam z nich gniazda nasienne i na blasze wyściełanej papierem do pieczenia ułożyłam je razem z nieobranym czosnkiem. Papryki oprószyłam solą i polałam łyżką oliwy.
2. Warzywa wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekłam około 40, minut pilnując aby papryki i czosnek nie spaliły się, ale przyrumieniłay, a ich skórka zmiękła.
3. Upieczoną paprykę wyjęłąm z piekarnika.
4. W garnku z grubym dnem rozgrzałam łyżkę oliwy, na której przez kilka minut szkliłam pokrojoną drobno cebulę. Dodałam do niej tymianek, liście laurowe, obrany ze skórki upieczony czosnek i paprykę. Wszystko zalałam bulionem z warzyw. Zupę gotowałam na wolnym ogniu 30 minut.
5. Z gotowej zupy wyjęłam listki laurowe.
6. Całość zmiksowałam, przetarłam przez sito i wlałam z powrotem do czystego garnka.
7. Dosoliłam, dopieprzyłam i dopapryczyłam do smaku.
też dzisiaj zrobiłam taki krem, bardzo smaczny jest:)
OdpowiedzUsuń