Kajzerki kukurydziane

Składniki:

- 100 g mąki kukurydzianej
- 300 g mąki orkiszowej lub pszennej
- 100 g ugotowanych, utłuczonych ziemniaków
- 15 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka drożdży instant) 

- 1 łyżeczka cukru
- 1 i 1/4 łyżeczki soli 
- 250 ml letniej wody
- 1 łyżka masła
- oliwa do natłuszczenia dłoni


Przygotowanie:

1. W małej miseczce rozkruszyłam drożdże, dodałam do nich cukier i 100 ml letniej wody. Wymieszałam i odstawiłam na 15 minut.
2. Do dużej miski wsypałam obie mąki, ziemniaki, sól i masło, utarłam palcami, dodałam do nich rozpuszczone drożdże i stale wyrabiając ciasto, dolewałam stopniowo pozostałe 150 ml wody. Kiedy ciasto zrobiło się elastyczne przełożyłam je do czystej miski, przykryłam ściereczką i odstawiłam na godzinę aby podwoiło swoją objętość.
3. Natłuszconymi oliwą dłońmi z ciasta uformowałam bułeczki (powinno wyjść około 9 sztuk), które ułożyłam na wyłożonej pergaminem blasze. Odstawiłam na 30 minut do wyrośnięcia.
4. Piekarnik nagrzałam do 210 stopni C. (na początku pieczenia na jego dnie można rozsypać dwie garście kostek lodu).
5. Wierzch kajzerek, przed włożeniem do piekarnika, oprószyłam mąką kukurudzianą. Piekłam 12 minut, zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni C i dopiekałam jeszce 10 minut. W ostatniej fazie pieczenia kajzerki spryskałam odrobiną wody.
Gotowe bułki zostawiam do ostudzenia.



* inspiracja: Pracownia Wypieków

Brak komentarzy

Prześlij komentarz