Sernik z chałwą

Składniki na spód:

- 150 g zbożowych/owsianych ciastek
- 60 g roztopionego masła

Przygotowanie:

1. Ciastka bardzo drobno pokruszyłam i wymieszałam z roztopionym, ostudzonym masłem.
2. Okrągła formę o wymiarach 28 cm wysmarowałam masłem, a na jej spód wysypałam masę herbatnikową.

Składniki na masę serową:

- 1 kg białego sera dwukrotnie zmielonego
- 3/4 szklanku cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 125 ml śmietany 36%
- 4 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanili
- 400 g ulubionej chałwy ( użyłam waniliowej) drobno pokruszonej

Przygotowanie:  

1. Piekarnik nagrzałam do 170 stopni C.
2. Ser na wysokich obrotach utarłam z cukrem. Zmniejszyłam obroty miksera, dodawałam pojedynczo jajka oraz pozostałe składniki: mąkę ziemniaczaną, śmietanę, chałwę i ekstrakt z wanili. Kiedy wszystkie produkty połączyłam, przelałam masę do tortownicy z herbatnikowym spodem. 
3. Sernik piekłam w kąpieli wodnej i dlatego na najniższej półce piekarnika ustawiłam żaroodporne naczynia z wodą.
4. Na wyższej półce umieściłam tortownicę z sernikiem, który piekłam 70 minut. Gotowy ostudziłam przy otwartych drzwiach piekarnika.

Składniki na polewę:

- 140 ml śmietany 36%
- 250 g ulubionej chałwy ( zmieszałam chałwę o smaku waniliowym i sezamowym)

Przygotowanie:

1. Chałwę pokruszyłam, wsypałam do garnuszka i zalałam śmietaną.
2. Podgrzałam na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zgęstniała, ale się nie zagotowałam!
3. Zdjęłam z gazu i lekko ją przestudziłam.
4. Polewę rozprowadziłam na ostudzonym serniku i wstawiłam na noc do lodówki.

* inspiracja: mojewypieki.com

1 komentarz