wtorek, 17 września 2013

Sernik marmurek



Masa czekoladowa:

- 400 g twarogu na sernik
- kilka kropli esencji waniliowej
- 125 g cukru
- 2 jaja

Masa serowa:                                                               

- 200 g gorzkiej czekolady (70% kakao) 
- 200 g masła + kawałek masła do wysmarowania formy
- 3 jaja 
- 250 g cukru 
- 125 g mąki 

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni C.
2. Wszystkie składniki na krem ubiłam na gładką masę.
3. Pokruszoną czekoladę i masło rozpuściłam w kąpieli wodnej (czekoladę i masło umieściłam w misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą. Cały czas mieszałam, aż uzyskałam jednolitą masę).
4. W misce ubiłam jajka z cukrem. Dodałam do nich sos czekoladowy, wymieszałam, wsypałam przesianą mąkę i jeszcze raz dokładnie wymieszałam wszystkie składniki. 
5. Formę o wymiarach 20 cm x 30 cm wysmarowałam masłem, przelałam na nią 3/4 masy czekoladowej. Na wierzchu rozsmarowałam masę serową, a na nią położyłam pozostałą masę z czekolady.
6. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam 45 minut.

środa, 11 września 2013

Pizza marynarska


Składniki na ciasto:

- 2,5 dag świeżych drożdży (lub 0,5 łyżeczki suszonych)
- szczypta cukru
- 1 łyżeczka soli
- 4 szklanki (około 45 dag) mąki pszennej + mąka do posypania stolnicy
- 2 łyżki (30 ml) oliwy
- ciepła, przegotowana woda



Składniki na górę:   

- 800 g pokrojonych pomidorów z puszki
- 3-4 drobno pokrojone ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonego oregano
-  55 g kaparów
- 100 g czarnych (lub zielonych) oliwek
- 200 g startego sera bel paese ( albo jakiś inny żółty ser)
- 3 łyżki oliwy z oliwek + dodatkowa porcja do wysmarowania blachy
- sól do smaku
- czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Ciasto zrobiłam WEDŁUG TEGO PRZEPISU
2. Piekarnik rozgrzałam do 220 stopni C.
3. Podzieliłam ciasto na 4 równe porcje, na obsypanej mąką stolnicy rozwałkowałam je na kształt okręgów. Przełożyłam na przygotowaną i wysmarowaną oliwą blachę.
4. Na cieście rozłożyłam pomidory, doprawiłam czosnkiem, oregano, solą i pieprzem. Rozmieściłam na nim kapary, oliwki i starty ser. Wszystko polałam oliwą i piekłam w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut.

sobota, 7 września 2013

Minestrone- zdrowa zupa jarzynowa z makaronem


Składniki:

- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 2 pokrojone czerwone cebule
- 75 g pokrojonego prosciutto
- 1 oczyszczona i drobno pokrojona czerwona papryka
- 1 oczyszczona i drobno pokrojona pomarańczowa papryka
- 400 g pomidorów z puszki (czasami pomijam)
- litr bulionu warzywnego
- 1 oczyszczona i pokrojona w plasterki łodyga selera naciowego
- 400 g odsączonej białej fasoli z puszki ( w przepisie jest fasola borlotti)
- 100 g porwanych na strzępy liści kapusty
- 75 g mrożonego groszku
- 1 łyżka pociętej natki pietruszki
- 75 g makaronu "nitki" ( w książce podany jest makaron vermicelli albo spaghetti)
- sól do smaku
- czarny pieprz do smaku
- świeżo starty parmezan do dekoracji (opcjonaknie)

Przygotowanie:

1. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzałam oliwę, dodałam czosnek, cebulę, prosciutto i smażyłam na średnim ogniu kilka minut, cały czas mieszając, aż cebula zmiękła.
2. Dodałam czerwoną i pomarańczową paprykę, (pokrojone pomidory) i smażyłam 2 minuty, stale mieszając.
3. Kiedy zmiękły, dodałam bulion, łodygę selera, fasolę, kapustę, groszek i natkę pietruszki. Wymieszałam, zupę doprawiłam solą i pieprzem.
4. Warzywa zagotowałam, zmniejszyłam ogień i dusiłam na małym ogniu przez 30 minut.
5. Do zupy dodałam makaron "nitki" i gotowałam przez kolejne 3 minuty. Jeśli decyduje się na spaghetti to wtedy gotuje 10- 12 minut lub zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
5. Zupę zdjęłam z ognia i przelałam do misek. Można ją udekorować świeżo startym parmezanem i podać z chrupiącym pieczywem.

* przepis pochodzi z książki "Książka kucharska włoskiej Mamy. Prawdziwe domowa kuchnia".

piątek, 6 września 2013

Kisiel z żurawin


Składniki:

- 30 dag żurawiny
- litr wody
- 20 dag cukru
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 4 goździki

Przygotowanie:

1. Żurawinę dokładnie umyłam pod bieżącą wodą. Przesypałam do garnka, zalałam wodą i zagotowałam.
2. Ugotowane owoce przetarłam przez sito do czystego rondla. Odlałam część do kubka.
3. Kubek z żurawiną odstawiłam na bok do ostygnięcia. Kiedy sok zrobił się chłodny rozprowadziłam w nim mąkę ziemniaczaną, bardzo dokładnie mieszając aby nie było grudek.
4. Sok z żurawiny gotowałam na małym ogniu, dodałam do niego cukier, cynamon goździki i płynnym ruchem przelałam rozprowadzoną w kubku mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszałam, gotowałam jeszcze 3- 4 minuty.
5. Gotowy kisiel przelałam do filiżanek. Można go jeść na ciepło albo na zimno. Mnie bardziej odpowiada ten pierwszy wariant.

czwartek, 5 września 2013

Spaghetti z cukinią i anchois


Składniki na 2- 3 osoby:

  • - 2 cukinie ( 1/2 kg)
  • - 1/4 szklanki oliwy 
  • - 2 posiekane ząbki czosnku
  • - 1/2 posiekanej ostrej papryczki
  • - 5-6 filetów anchois
  • - 25 dag spaghetti
  • - 1/4 pęczka natki pietruszki 
  • - 1/4 pęczka bazylii
  • - sól do smaku
Przygotowanie:     

1. W rondlu z grubym dnem rozgrzałam oliwę.
2. Umytą cukinię pokroiłam w cienkie talarki i dusiłam na oliwie kilkanaście minut (do miękkości) wraz  z czosnkiem i papryczką. 
3. Gotową przełożyłam do blendera, dodałam filety anchois, zmiksowałam. Doprawiłam solą do smaku i odstawiłam na bok.
4. Makaron ugotowałam w osolonej wodzie według instrukcji podanej na opakowaniu. Odcedziłam i wymieszałam z sosem. 
5. Przed podaniem posypałam posiekaną natką pietruszki i bazylią. 

środa, 4 września 2013

Ciasto migdałowe


Składniki:

- kawałek masła do wysmarowania formy
- 3 żółtka
- 3 białka
- 200 g drobno mielonego cukru
- odrobina soli
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 115 g migdałów bez skórki
- skórka starta z jednej pomarańczy
- 125 ml soku pomarańczowego
- cukier puder do posypania

Przygotowanie:            

1. Piekarnik rozgrzałam do 160 stopni C.
2. Tortownicę o średnicy 20 cm, wysmarowałam masłem.
3. Na drobnej tarce starłam skórkę z pomarańczy.
4. Migdały zblanszowałam i drobno pokroiłam.
5. Żółtka utrałam z cukrem na kogel mogel. Stale miksując dodałam przesianą mąkę, migdały, skórkę z pomarańczy i sok.
6. Białka ze szczyptą soli sztywno ubiłam i delikatnie połączyłam z migdałową masą.
7. Do formy przelałam masę, którą wstawiłam do piekarnika. Piekłam 50- 60 minut, do zarumienienia.
8. Ciasto przełożyłam na kratkę i pozostawiłam do ostudzenia.
9. Przed podaniem posypałam cukrem pudrem.

wtorek, 3 września 2013

Smażone piersi kurczaka z czosnkiem, imbirem i kolendrą

Składniki:

- 4 filety z kurczaka bez skóry, pokrojone w małą 2 cm kostkę
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- sól do  smaku
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 łyżki oleju
- 40 g posiekanego czosnku ( kilka dużych ząbków)
- 25 g świeżego, obranego, posiekanego imbiru
- szczypta płatków papryki chili (opcjonalnie)
- pęczek posiekanej dymki (cebula i czosnek)
- 120 ml ryżowego octu winnego
- 110 g brązowego cukru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki grubo pokrojonych liści kolendry

Przygotowanie:  


1. Pokrojonego kurczaka obtoczyłam w mące kukurydzianej zmieszanej z dużą ilością soli i pieprzu.
2. W dużym woku lub garnku z nieprzywierającą powłoką rozgrzałam olej na średnim ogniu. Wrzuciłam czosnek, imbir, dymkę i płatki chili, podsmażałam minutę mieszając.
3. Włożyłam kurczaka, którego smazyłam 10- 12 minut, od czasu do czasu mieszając.
4. Dodałam ocet winny, cukier i pieprz. Zwiększyłam ogień i smażyłam 3 - 5 minut, dolałam sos sojowy i dusiłam jeszcze około minuty. 
5. Podałam z posiekanymi liśćmi kolendry i brązowym ryżem.

* przepis: "Gwyneth Paltrow córeczka tatusia"