- 8-10 podudzi lub udek z kurczaka
- 2 średnie cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- 1 łyżeczka garam masala
- 3-4 łyżki oliwy lub oleju
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 200 ml mleczka kokosowego
Przygotowanie:
1. Mięso umyłam i osuszyłam. Przełożyłam do naczynia żaroodpornego.
2. Pastę curry wymieszałam z sosem sojowym, oliwą i pozostałymi przyprawami. Kiedy powstała półpłynna marynata do mięsa pokryłam nią dokładnie udka z każdej strony.
3. Cebulę pokroiłam w piórka, czosnek lekko rozgniotłam. Dodałam do mięsa. Przykryłam folią i odstawiłam w chłodne miejsce na około godzinę.
4. Piekarnik rozgrzałam do 190°C.
5. Wstawiłam do niego zamarynowane mięso, które pod przykryciem piekłam 40 minut.
6. Po upływie tego czasu wyjęłam naczynie, zdjęłam przykrycie i zalałam kurczaka 200 ml mleczka kokosowego. Wstawiłam ponownie do piekarnika i zapiekałam kolejne 15 minut bez przykrycia.
przepis: Ósmy Kolor Tęczy
Brak komentarzy
Prześlij komentarz