Udka kurczaka w sosie curry

Składniki:

- 8-10 podudzi lub udek z kurczaka
- 2 średnie cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- 1 łyżeczka garam masala
- 3-4 łyżki oliwy lub oleju
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- sól do smaku
-  pieprz do smaku
- 200 ml mleczka kokosowego

Przygotowanie:

1. Mięso umyłam i osuszyłam. Przełożyłam do naczynia żaroodpornego. 
2. Pastę curry wymieszałam z sosem sojowym, oliwą i pozostałymi przyprawami. Kiedy powstała półpłynna marynata do mięsa pokryłam nią dokładnie udka z każdej strony. 
3. Cebulę pokroiłam w piórka, czosnek lekko rozgniotłam. Dodałam do mięsa. Przykryłam folią i odstawiłam w chłodne miejsce na około godzinę. 
4. Piekarnik rozgrzałam do 190°C. 
5. Wstawiłam do niego zamarynowane mięso, które pod przykryciem piekłam 40 minut. 
6. Po upływie tego czasu wyjęłam naczynie, zdjęłam przykrycie i zalałam kurczaka 200 ml mleczka kokosowego. Wstawiłam ponownie do piekarnika i zapiekałam kolejne 15 minut bez przykrycia.

przepis: Ósmy Kolor Tęczy

Brak komentarzy

Prześlij komentarz