- 500 g (około 40 sztuk) krewetek Black Tiger, surowych albo mrożonych
- 1 papryczka chili
- 5-6 dużych ząbków czosnku
- 80 g masła
- 5 łyżek oliwy extra vergine
- sól do smaku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
Przygotowanie:
1. Krewetki wyjęłam z zamrażarki na około godzinę przed przygotowaniem.
2. Kiedy odtajały przełożyłam je na durszlak i przepłukałam zimną wodą, zostawiłam żeby odciekły.
3. Czosnek obrałam, pokroiłam w cienkie plasterki. Chilli oczyściłam z pestek i posiekałam.
4. Natkę opłukałam, osuszyłam i także drobno pokroiłam.
5. W dużym rondlu podgrzałam olej, dodałam masło, a kiedy się rozpuściło dodałam czosnek i chili. Smażyłam kilka chwil mieszając i pilnując żeby nic się nie zarumieniło.
6. Dorzuciłam krewetki i smażyłam kilka minut co jakiś czas mieszając Kiedy się zwinęły, a ogonki stały się zdjęłam je z ognia.
7. Krewetki oprawiłam solą i posypałam zieloną pietruszką. Podałam od razu po przygotowaniu z bagietką.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz