Rainbow cake ( tęczowy tort)

Składniki na ciasto (6 blatów): 

-  226 g masła 

- 220 g cukru
- 5 białek 
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
- 375 g mąki pszennej 
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli 
- 355 g mleka 
- barwniki w żelu (fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony)

Przygotowanie:


1. Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiałam do miski.

2. W drugiej misie umieściłam masło, które zmiksowałam na gładką, puszystą masę. 
3. Stopniowo, cały czas miksując,  dodawałam cukier. Wbijałam białka, jedno po drugim i miksowałam. Dodałam ekstrakt i wymieszałam.
4.  Do zmiksowanej masy maślanej dolewałam mleko na przemiennie  z suchymi składnikami z pierwszej miski. Miksowałam do połączenia się produktów. 
5. Ciasto zważyłam, otrzymany wynik podzieliłam na 6. 
6. Każdą część ciasta umieściłam w osobnej miseczce. Do każdej z nich dodałam odrobinę innego barwnika: fioletowego, niebieskiego, zielonego, żółtego, pomarańczowego, czerwonego. Wymieszałam dokładnie z ciastem, do otrzymania jednolitej barwy.
7. Ciasto przełożyłam do 6 jednorazowych foremek aluminiowych o średnicy 22 cm.
8. Wstawiłam do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika i piekłam około 15 - 20 (do suchego patyczka).
9. Gotowe wyjęłam z piekarnika i studziłam na kratce.





Składniki na krem:


- 900 ml śmietany kremówki 36%
- 250 g serka mascarpone 
- kilka łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cytrynowego 



Przygotowanie:

1. Śmietanę kremówkę ubiłam na sztywno, pod koniec ubijania dodałam cukier puder i ekstrakt. 
2. Dodałam serek mascarpone i wymieszałam. 

Wykończenie tortu:

1. Poszczególne blaty ciasta przekładałam kremem: blat fioletowy położyłam na paterze i posmarowałam kremem, następnie to samo uczyniłam z niebieskim, zielonym, żółtym, pomarańczowym, czerwonym.
2. Wierzch i boki tortu posmarowałam kremem śmietankowym. 
3.  Cały tort schłodziłam w lodówce przez minimum 3 godziny przed podaniem.


przepis: mojewypieki.com

3 komentarze