- 1 młody kalafior
- łyżeczka kurkumy
- sól
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
- 1/4 łyżeczki chili
- 1/4 łyżeczki czarnej gorczycy
- 1 - 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 - 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- garść uprażonych płatków kokosowych lub orzechów
- czarny pieprz
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni.
2. W garnku zagotowałam osoloną wodę z łyżeczką kurkumy.
3. Kalafiora podzieliłam na różyczki i włożyłam do gotującej się wody na 2 minuty. Odcedziłam i przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Obsypałam przyprawami, skropiłam olejem i dokładnie natarłam tak, aby kalafior cały pokrył się przyprawami.
4. Naczynie z kalafiorem włożyłam do piekarnika i piekłam przez 18 - 20 minut do czasu, aż stał się miękki.
5. Upieczonego kalafiora wyjęłam z piekarnika, przełożyłam do miski i zblendowałam z kilkoma łyżkami oliwy. Doprawiłam do smaku solą i czarnym pieprzem. Odstawić do schłodzenia. 6. Schłodzoną pastą smarowałam pieczywo obsypując chrupiącymi płatkami kokosa lub orzechami.
przepis: Jadłonomia
cudowna pasta, zarówno do kanapek, jak i innych dań!
OdpowiedzUsuńjestem wielką fanką kalafiora, więc ta pasta - do zrobienia :) koniecznie!
OdpowiedzUsuń