Placki orkiszowe z gruszkami

Składniki:

- 1,5 szklanki mąki orkiszowej razowej
- szklanka maślanki
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 2,5 łyżki drobnego cukru lub cukru pudru
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 gruszki, obrane, starte na tarce o dużych oczkach
- olej do smażenia
- syrop klonowy do podania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki (z wyjątkiem gruszek) umieściłam w głębokiej misce. Zmiksowałam, a na samym końcu dodałam gruszki i całość wymieszałam. Smażyłam na rozgrzanej patelni, nawilżonej olejem, z obu stron, na jasny brązowy kolor, odwracając na drugą stronę gdy na powierzchni placka pojawiały się pęcherzyki powietrza.

przepis: mojewypieki.com

Brak komentarzy

Prześlij komentarz