Naleśniki zapiekane z kurczakiem i warzywami


Składniki na ciasto naleśnikowe:


- szklanka mąki

- 2- 4 jajka
- 2 szklanki mleka lub wody (ewentualnie wymieszać pół na pół lub częściowo zastąpić gazowaną wodą mineralną, piwem)
- szczypta soli
- łyżka oleju
- olej do smażenie


Przygotowanie:



1. Jajka wbijam do miski, solę. Mieszam z płynem. Cały czas mieszając (ubijając) dodaję stopniowo mąkę. Gdy ciasto uzyska konsystencję kwaśnej śmietany odstawiam na 30 minut do lodówki (niekoniecznie).

2. Patelnię rozgrzewam, smaruję cieniutko olejem. Wlewam łyżką wazową ciasto, manipulując patelnią tak by rozlało się cienką warstwą na całej powierzchni.
3. Gdy powierzchnia naleśnika jest sucha, odwracam go na drugą stronę i dosmażam.
4. Do ciasta dodaję olej. Następne naleśniki smażę bez natłuszczania patelni. 

Składniki na farsz:

- 1 pojedynczy filet z kurczaka 
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 
- 1 czerwona papryka 
- 250 g cukinii 
- 150 g bakłażana 
- 1/2 papryczki chili (lub do smaku) 
- 1 łyżeczka kurkumy 
- 1 łyżka oregano 
- 2 łyżki sosu sojowego 
- oliwa do smażenia

Przygotowanie farszu

1. Umytego i osuszonego fileta pokroiłam w drobną kostkę. To samo zrobiłam z warzywami. 
 2. Papryczkę chili drobno posiekałam. 

3. Mięso oprószyć mąką kukurydzianą. 
4. Na patelni rozgrzałam tłuszcz, wrzuciłam na nią pokrojonego kurczaka, którego przez kilka minut, co jakiś czas mieszając podsmażyłam. Dodałam warzywa i chili, oprószyłam wszystko kurkumą i oregano i smażyłam mieszając 4 minuty. W międzyczasie dodałam 3 łyżki wody. Na koniec dodałam sos sojowy, wymieszałam i odstawić z gazu.

Składniki na sos:

- 1/2 ząbka czosnku 
- kawałek papryczki chili 
- 400 ml puszka pomidorów 
- 1/4 łyżeczki kurkumy 
- 1/4 łyżeczki oregano
- sól
- pieprz 
- 120 g tartego sera 
- świeża kolendra lub bazylia 

Przygotowanie sosu pomidorowego:

1. W garnku na oliwie podsmażyłam drobno posiekany czosnek i chili, dodałam pomidory i przyprawy. Wymieszałam i gotowałam na wolnym ogniu około10 minut mieszając od czasu do czasu.

2. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni C. 
3. Naleśniki zawinęłam z farszem, dodając do środka po łyżce tartego sera. Ułożyłam obok siebie w formie żaroodpornej polałam sosem pomidorowym i posypałam resztą tartego sera. Zapiekałam 20 minut bez przykrycia.

* przepis: kwestiasmaku.com

Brak komentarzy

Prześlij komentarz