- 250 g amarantusa
- 2 duże dojrzałe pomidory
- 4 ogórki gruntowe
- 1 cebula cukrowa
- garść oliwek
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 gałązki świeżego oregano (albo łyżeczka suszonego)
- sok z połowy cytryny
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól do smaku
Przygotowanie:
1. Amarantus gotowałam 15 minut, odcedziłam i pozostawiłam do ostygnięcia.
2. Pomidory, ogórki i cebulę obrałam ze skóry. Pokroiłam, dodałam oliwki, posiekaną natkę pietruszki i oregano.
3. Warzywa połączyłam z amarantusem.
4. Sok z cytryny wymieszałam z oliwą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiłam solą i sosem polałam sałatkę.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz