- szklanka suchej ciecierzycy
- 1/2 szklanki tahiny
- średni burak
- sok z połowy cytryny
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki lodowatej wody
- sól
do podania:
- kilka kropli oliwy,
- czarnuszka albo przyprawa za’atar
Przygotowanie:
1. Ciecierzycę zalałam dużą ilością zimnej wody i zostawiłam na noc. Następnego dnia ciecierzycę odcedziłam, opłukałam i zalałam świeżą wodą. Gotowałam na średnim ogniu około półtorej- dwóch godzin (cieciorka jest gotowa, kiedy ziarna po naciśnięciu palcami rozpadają się).
2. W międzyczasie umytego i osuszonego buraka owinęłam folią aluminiową i upiekłam do miękkości (60 minut).
3. Ugotowaną ciecierzycę dokładnie opłukałam w zimnej wodzie, dodać pastę tahini, czosnek i wszystko zblendowałam. Dodałam buraka, sok z cytryny, wodę. Całość utarłam na bardzo gładką masę, na koniec doprawiłam do smaku solą i pieprzem, przełożyłam do naczynia, skropiłam oliwą i posypałam czarnuszką.
inspiracja: Jadłonomia
Brak komentarzy
Prześlij komentarz