Naleśniki bezglutenowe z mąki gryczanej

Składniki:

- 100 g mąki gryczanej
- szczypta soli
- 2 jajka
- 150 ml mleka (użyłam roślinne)
- 150 ml wody 3
- 30 g oleju roślinnego lub roztopionego masła

Przygotowanie:

1. Mąkę wsypałam do miski, dodałam sól, jajka i mleko. Wszystko zmiksowałam na gładkie ciasto. Dodałam  roztopione masło  albo olej i jeszcze raz zmiksowałam. 2. Ciasto przykryłam ściereczką i odstawiłam na pół godziny.
3. Rozgrzałam małą patelnię o średnicy ok. 18-20 cm na którą wylałam  niewielką porcję ciasta. Rozprowadziłam je po powierzchni patelni i smażyłam do zrumienienia. Przewróciłam na drugą stronę i dokończyłam smażenie.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz