Składniki:
- 500 g bulw topinamburu
- 1 l bulionu warzywnego
- duża czerwona cebula
- 2 średnie jabłka
- 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 łyżki masła
- oliwa z oliwek
- sól morska
do podania: garść prażonych orzechów włoskich
Przygotowanie:
1. Na patelni podgrzałam oliwę z masłem i przez około 3 minuty szkliłam posiekaną cebulę.
2. Dodałam ćwiartki jabłek, gałązki rozmarynu, plastry obranego topinamburu i smażyłam kolejne 3-4 minuty.
3. Wszystko przełożyłam do garnka, zalałam bulionem i zagotowałam. Gotowałam przez kolejne 15 minut na małym ogniu.
4. Wyjęłam gałązki rozmarynu i zmiksowałam zupę na gładki krem. Doprawiłam solą.
Podałam z prażonymi orzechami włoskimi i kroplami oliwy truflowej.
przepis: Make Cooking Easier
wygląda apetycznie :*
OdpowiedzUsuń