- 5 jajek
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1 i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej (lub skrobi kukurydzianej)
- 200 g masła
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- otarta skórka z 2 cytryn lub ulubiony ekstrakt zapachowy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
1. Formę wysmarowałam masłem.
2. Jajka umieściłam w misie miksera. Ubijałam kilka minut do otrzymania jasnej, bardzo puszystej masy. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawałam cukier i nadal ubijałam.
3. Mąkę ziemniaczaną wymieszałam z proszkiem do pieczenia, przesiałam. Dodałam do masy jajecznej i delikatnie wymieszałam, do połączenia. Dodałam skórkę lub ekstrakt, wymieszałam.
4. Masło roztopiłam w garnuszku, wrzące wlałam do ciasta, zmiksowałam tylko do połączenia.
5. Ciasto przelałam do przygotowanej wcześniej formy.
6. Piekłam w temperaturze 170ºC przez około 50 - 60 minut (pierwsze 30 minut w temperaturze 160ºC), do tzw. suchego patyczka.
7. Wyjęłam z piekarnika, po kilku minutach przełożyłam na kratkę, by przestygła.
8. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
inspiracja: mojewypieki.com
Brak komentarzy
Prześlij komentarz