Składniki:
- szklanka ciecierzycy
- 0,5 szklanki Tahiny
- 0,5 dyni hokkakido (500g)
- 1-2 ząbki czosnku
- 2-4 łyżki lodowatej wody
- sok z 0,5 cytryny
Do podania:
- kilka kropli oliwy z pierwszego tłoczenia
- sumak
Przygotowanie:
1. Ciecierzycę zalałam dużą ilością zimnej wody i zostawiłam na noc. Następnego dnia ciecierzycę odcedziłam, opłukałam i zalałam świeżą wodą. Gotowałam na średnim ogniu około półtorej- dwóch godzin (cieciorka jest gotowa, kiedy ziarna po naciśnięciu palcami rozpadają się).
2. W międzyczasie piekarnik rozgrzałam do 200 stopni C. Dynię ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry i piekłam przez 20-25 minut- do czasu, aż skórka pokryła się czarnymi bąblami. Taką dynię wyjęłam z piekarnika, ostudziłam, obrałam ze skóry i pokroiłam na kawałki.
3. Ugotowaną ciecierzycę odcedziłam i przepłukałam. Dodałam tahinę, posiekany czosnek, sok z cytryny i zmiksowałam na gładką pastę. Dodałam dynię, miksowałam, wlałam wodę i jeszcze raz zmiksowałam.
4. gotowy hummus schłodziłam. Skropiłam oliwą i posypałam sumakiem.
inspiracja: Marta Dymek
Brak komentarzy
Prześlij komentarz