Gryczanka czekoladowa


Składniki:

- 1/2 niepalonej kaszy gryczanej
- 3/4 szklanki wody
- 10 suszonych daktyli (bez pestek)
- szczypta soli
- 1/2 szklanki mleka roślinnego
- 2 łyżki kakao
- łyżka masła orzechowego
- owoce, bakalie, powidła do podania

Przygotowanie:

1. Kaszę gryczana opłukałam
2. Daktyle posiekałam i wraz z kaszą wrzuciłam do rondelka,wodą oraz solą. Pod przykryciem, na małym ogniu, gotowałam około 15 minut.
3. Kiedy kasza wchłonęła całą wodę, dodałam mleko roślinne, kakao oraz masło orzechowe. Dokładnie wymieszałam i gotowałam, tym razem bez przykrycia, 4-5 minut, co jakiś czas mieszając.
4. Gryczankę przełożyłam do miseczek i podałam z owocami i orzechami.

"Nowa Jadłonomia"


Brak komentarzy

Prześlij komentarz