Składniki:
- ¾ szklanki mąki teff
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia (najlepiej bez glutenu)
- ½ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki soli
- ⅔ szklanki mleka ryżowego (albo orzechowego)
- łyżka syropu klonowego
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- nasiona z jednego granatu
- gruszka
- olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie:
1. Gruszkę pokroiłam w kostkę i oprószyłam cynamonem. Roztopiłam małą łyżkę oleju kokosowego i posmarowałam nim gruszki, aż stały się ciepłe i lekko zmiękczone. Odłożyłam na bok.
2. Granat obrałam i wyjęłam z niego pestki.
3.W osobnych miseczkach połączyłam suche składniki i mokre składniki.
4. Wlałam mokre składniki do suchych i wymieszałam.
5. Na patelni roztopiłam kolejną małą łyżkę oleju kokosowego.
Wlałam ciasto (po 1-2 łyżkach stołowych).
Rozsypałam kawałki gruszki na placek przed jego ścięciem. Odwróciłam placki na drugą stronę, kiedy na ich powierzchni pojawiły się małe pęcherzyki. Smażyłam jeszcze przez minutę.
6. Podałam z pozostałymi posiekanymi gruszkami i granatami.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz