Składniki:
- 750 g serka mascarpone
- 4 duże jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- 2 paczki podłużnych biszkoptów( użyłam Savoiardi)
- 3 łyżki drobnego cukru do wypieków
- szklanka świeżo zaparzonej, mocnej kawy
- kakao do oprószenia
- 100 ml likieru Amaretto
Przygotowanie:
1. Żółtka i cukier miksowałam, aż masa zbielała i powiększyła swoją objętość.
2. Dodawałam mascarpone, w kilku turach, ucierając do połączenia składników.
3. Do masy serowej wlałam dwa kieliszki amaretto i wymieszałam drewnianą łyżką.
4. W drugim naczyniu ubiłam na sztywno pianę z białek. Gotową połączyłam z masą serową.
5. Kawę zaparzyłam i przestudziłam.
6. Biszkopty bardzo krótko moczyłam w kawie i natychmiast układałam na dnie formy.
7. Na biszkopty wyłożyłam połowę warstwy serowej. Na ser ponownie położyłam nasączone kawą biszkopty. Nałożyłam drugą warstwę sera i całość wyrównałam.
8. Wstawiłam do lodówki na kilka godzin.
9. Przed podaniem oprószyłam kakao.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz