Kasza gryczana jest jedną z moich ulubionych kasz, ale stosunkowo niedawno odkryłam, że można jeść ją i na słodko. Teraz gości u mnie na stole kilka razy w tygodniu. Dzisiejsza gryczanka nie wymaga gotowania, jest niewiarygodnie prosta w zrobieniu i bardzo pożywna!
Składniki:
- szklanka surowej, niepalonej kaszy gryczanej
- 3/4 szklanki mleka migdałowego
- łyżka nasion Chia
- 1/8 szklanki ciekłego słodzika (syrop z agawy albo syrop klonowy)
- szczypta soli
-1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Dodatki (do wyboru):
- suszone albo świeże owoce
- surowe kakao
- masło orzechowe
- konfitura
- orzechy
Przygotowanie:
1. Do miski wlałam szklankę surowej kaszy gryczanej i 2 szklanki wody. Moczyłam co najmniej przez godzinę, ale najlepiej przez całą noc. Po wchłonięciu płynu kilkakrotnie ją wypłukałam.
2. Umieściłam kaszę gryczaną w kielichu blendera razem z migdałowym mlekiem, nasionami chia i wanilią. Miksowałam, aż uzyskałam gładką masę. Dodałam słodzik i cynamon do smaku
3. Rozlałam do szklanek i udekorowałam ulubionymi dodatkami. Dobrze smakuje na zimno.. Taką gryczankę można trzymać w lodówce i cieszyć się nią następne kilka dni.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz