Składniki:
- cebula
- ziemniak
- kalafior
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki imbiru
- ¼ łyżeczki chili
- ¼ łyżeczki kurkumy
- szczypta kardamonu
- szczypta cynamonu
- olej do smażenia
- 1 ½ l bulionu warzywnego
- sól
Do podania:
- wędzona papryka,
- oliwa
- świeża kolendra
Przygotowanie:
1. Cebulę pokroiłam w pióra. Ziemniaka obrałam i pokroiłam w kostkę.
2. Na dnie garnka rozgrzałam kilka łyżek oleju i dodałam cebulę oraz ziemniaka. Chwilę szkliłam i wsypałam wszystkie przyprawy. Podsmażałam na małym ogniu przez 4-6 minut.
3. W międzyczasie kalafiora podzieliłam na bardzo małe różyczki. Dodałam do warzyw, wymieszałam i zalałam bulionem.
4. Gotowałam pod przykryciem do czasu, aż kalafior stał się miękki (około 15 minut).
5. Ugotowane warzywa zmiksowałam na gładki krem, doprawiłam solą i rozlałam do misek.
6. Podałam skropione olejem, posypane wędzoną papryką i świeżą kolendrą.
przepis: Jadłonomia
Brak komentarzy
Prześlij komentarz