Te orkiszowe naleśniki są bardzo proste i łatwe do zrobienia. Są znacznie bogatsze w błonnik w porównaniu do naleśników wykonanych z mąki pszennej.
Składniki:
-110 g mąki orkiszowej (użyłam razowej)
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 jajka
- 300 ml mleka
- 30 g roztopionego masła
Przygotowanie:
1. Mąkę wsypałam do miski, dodałam sól, cukier i cynamon. Wbiłam jajka oraz 1/3 ilości mleka, miksowałam mikserem stopniowo dodając resztę mleka. Wlałam roztopione masło i zmiksowałam na gładkie ciasto. Ciasto przykryłam ściereczką i odstawiłam na pół godziny.
2. Rozgrzałam małą patelnię. Wylałam na nią porcję ciasta, rozprowadziłam po powierzchni patelni i smażyłam do zrumienienia, przewróciłam na drugą stronę i powtórzyłam smażenie.
przepis: Kwestia Smaku
Brak komentarzy
Prześlij komentarz