Dzisiaj na podwieczorek naleśniki z mąki orkiszowej, którą postanowiłam na stałe wprowadzić do mojej kuchni.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 160 gr mąki orkiszowej razowej
- 300 ml mleka (używam mleko roślinne)
- 2 duże jajka
- 4-6 łyżki cukru kokosowego
- 2 łyżki surowego kakao w proszku.
- olej kokosowy do smażenia (albo jakiś inny)
Dodatkowo:
- owoce do naleśników
Przygotowanie:
1. Połączyłam wszystkie składniki w misce. Pozostawiłam ciasto na około 5 minut.
2. Rozgrzałam olej na dużej patelni i przez około 1-2 minuty smażyłam naleśnika z każdej strony.
Składniki na bitą śmietanę:
- 250 ml dobrze schłodzonej śmietany 30% lub 36%
- czubata łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
Przygotowanie bitej śmietany:
1. Do naczynia wlałam zimną śmietanę. Przez 30 sekund ubijałam mikserem na najniższych obrotach. Po tym czasie zwiększyłam obroty do najwyższych i ubijałam, aż śmietana zrobiła się sztywna.
2. Pod koniec ubijania dodałam przesiany cukier puder.
Składniki na krem czekoladowy:
- 200 g czekolady deserowej
- 200 g śmietanki 30%
Przygotowanie kremu czekoladowego:
1. W rondelku zagotowałam śmietanę. Odstawiłam z ognia, dodałam połamaną czekoladę. Bez mieszania zostawiłam na 5 minut. Następnie wymieszałam łyżką na gładki krem, przełożyłam do czystego i suchego naczynia.
Na gotowych naleśnikach rozprowadziłam bitą śmietanę, ułożyłam na niej pokrojone owoce. Zawinęłam w rulon, polałam kremem czekoladowym i udekorowałam jeszcze owocami.
zawsze można sięgnąć po śmietanę orkiszową jest zdrowsza a cenowo https://swiat-orkiszu.pl/napoje-bezlaktozowe/35-smietanka-orkiszowa-200ml.html podobnie wychodzi
OdpowiedzUsuń