Trochę czasochłonne, ale za to pyszne i pożywne śniadanie według przepisu odkrytego na stronie Kwestii Smaku. Robię je w weekendy, bo w tygodniu nie mam na nie czasu.
Składniki:
- 2 łyżeczki oliwy
- 1/2 małej cebuli
- 1/2 ząbka czosnku
- kawałek papryczki chili lub ostra papryka w proszku
- 150 g cukinii (ok. 1/3 średniej)
- 1/2 papryki (zielonej, żółtej lub czerwonej)
- 500 g pomidorów malinowych
- sól do smaku
- świeżo mielony pieprz
- 2 jajka
- 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
- szczypta garam masali
- listki świeżej kolendry albo bazylii
(do podania)
Przygotowanie:
1. Cebulę, czosnek i chili drobno posiekałam.
2. Cukinię i paprykę umyłam i pokroiłam w kostkę.
3. Pomidory sparzyłam wrzątkiem, obrałam i pokroiłam w kostkę.
4. Na większej patelni rozgrzałam łyżeczkę oliwy i zeszkliłam cebulę. Dodałam czosnek i chili i chwilę podsmażałam. Włożyłam cukinię i paprykę, dolałam drugą łyżeczkę oliwy i smażyłam mieszając przez blisko 2 - 3 minuty. W międzyczasie posoliłam i doprawiłam przyprawami aby uwolnić ich aromat podczas podsmażania.
5. Dodałam pomidory, posoliłam i doprawiłam pieprzem. Wymieszałam i smażyłam na większym ogniu około 4 - 5 minut.
6. Do warzyw wbiłam jajka (uważając aby nie naruszyć żółtka) i gotowałam, aż białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne.
7. Podałam posypane bazylią.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz