Nie zliczę ile w ostatnie wakacje nasmażyłam tych placków. Są łatwe i szybkie do wykonania, a do tego smaczne. A w sezonie na cukinię bardzo tanie.
Składniki na placki:
- 6 łyżek mąki pszennej
- 2 jajka
- 600 g cukinii
- 4 łyżki mleka
- 1/2 cebuli
- posiekane zioła np. bazylia, mięta, natka pietruszki (najczęściej dodaję je wszystkie)
- olej do smażenia
- sól do smaku
- czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Umytą i osuszoną cukinię starłam na tarce o dużych oczkach. To samo zrobiłam z cebulą.
2. Mąkę przesiałam do sporej miski, dodałam odrobinę soli, świeżo zmielony pieprz i roztrzepane jajka.
3. Stopniowo wlewałam mleko, cały czas mieszając rózgą, aż ciasto stało się gładkie.
4. Dodałam startą cukinię i cebulę oraz posiekane zioła.
Wszystko dokładnie wymieszałam.
5. Rozgrzałam na patelni olej i nakładałam na nią po łyżce masy. Smażyłam placki przez kilka minut, aż się zrumieniły. Przewróciłam na drugą stronę i smażyłam jeszcze przez około 2-3 minuty.
6. Podałam z sosem tzatziki
Składniki na sos tzatziki:
- 2 świeże ogórki szklarniowe (około 200 g)
- 400 g jogurtu greckiego
- ok. 1-3 ząbki czosnku (w zależności od intensywności)
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól do smaku
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 1 łyżeczka oliwy extra vergine (do podania)
Przygotowanie:
1. Umytego i obranego ogórka starłam na tarce o dużych oczkach.
2. Dodałam wyciśnięty czosnek, posiekany koperek i jogurt. Wymieszałam i doprawiłam solą i pieprzem.
3. Przełożyłam do czystej miseczki. Przed podaniem schłodziłam w lodówce, a wierzch skropiłam oliwą.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz