Polecam
przepis na łatwe naleśniki czekoladowe.
Sprawdzają się na śniadanie, lunch,
deser czy podwieczorek. Wypełniam je w dowolny sposób na przykład bitą
śmietaną, świeżymi owocami, nutellą, dżemem, masłem orzechowym lub po prostu
wcinam je oprószone cukrem pudrem!
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki
zimnej wody, najlepiej gazowanej
- 1 1/2
szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki
kakao
- 3 łyżki cukru
pudru
- 1/4 łyżeczki
soli
- 1 łyżeczka
wanilii
- 3 łyżki
stopionego masła lub oleju
Przygotowanie:
1. Jajka, wodę, mleko, mąkę, kakao, cukier, sól i wanilię miksowałam do
uzyskania gładkiej masy o konsystencji kwaśnej śmietany. Dodałam roztopione
masło i mieszałam jeszcze przez kilka sekund.
Wstawiłam do lodówki na 15-30 minut.
2. Patelnię rozgrzałam posmarowałam cieniutko olejem. Wlałam łyżką wazową
ciasto, manipulując patelnią tak by rozlało się cienką warstwą na całej
powierzchni.
3. Gdy powierzchnia naleśnika była sucha, odwracałam go na drugą stronę.
takie nalesniki muszą być pyszne
OdpowiedzUsuń