Krem cytrynowy jest smacznym dodatkiem do wielu rzeczy. Świetnie nadaje się do zanurzania w nim kruchego ciasteczka czy biszkoptu, jako dodatek do jogurtu lub naleśników. Tym razem przygotowałam go z myślą o Pavlovej, ale wcześniej świetnie się sprawdził w serniku makowym , serniku cytrynowym czy torcie bezowym
Składniki:
- 2 duże jajka
- 2 żółtka
- 160 g drobnego cukru do wypieków
- 80 g masła
- skórka otarta z 2 cytryn
- sok wyciśnięty z 2 cytryn
Przygotowanie:
1. Cytryny sparzyłam, wytarłam do sucha i otarłam z nich skórkę skórkę.
2. W rondelku roztrzepałam jajka, żółtka i cukier. Kiedy się połączyły postawiłam na kuchence i podgrzewałam na wolnym ogniu, cały czas mieszając.
3. Dodałam masło i sok z cytryny. Mieszałam do czasu aż wszystko lekko zaczęło bulgotać, a krem zrobił się gęsty.
4. Gotowy przetarłam przez sito i przelałam do wyparzonego słoika.
Przepis: Nigella Lawson
Przepis: Nigella Lawson
Brak komentarzy
Prześlij komentarz