Fot. Kamil |
Te
wypełnione warzywami muffiny są naprawdę pyszne! Można je
przygotować z wyprzedzeniem! Brzmi jak idealne śniadanie albo
jeszcze jedna potrawa podana na wielkanocnym stole.
Przygotował
je mój mąż na „jajeczko” do pracy i zamierza je powtórzyć w
czasie tegorocznych świąt.
Składniki:
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
1 szklanka czerwonej papryki pokrojona w kostkę
-
1 szklanka zielonej papryki pokrojonej w kostkę
-
1 szklanka żółtej cebuli mierzona po siekaniu
-
2 szklanki szpinaku, grubo posiekane mierzone
-
1 szklanka pieczarek
-
2 ząbki czosnku mielonego
-
sól do smaku
-
4 całe jajka
-
4 białka jaj
Przygotowanie:
1.Rozgrzałam
piekarnik do 180 stopni C
2.
Na dużej patelni rozgrzałam tłuszcz dodałam czerwoną i zieloną
paprykę i cebulę. Smażyłam 5-7 minut, aż papryka stała się
miękka. Dodałam szpinak, pieczarki i gotowałam przez kolejne2
minuty.Pod koniec dodałam mielony czosnek. Doprawiłam solą i
zdjęłam z ognia.
3.Jajka
lekko wybełtałam w misce i wymieszałam z usmażonymi warzywami
4.Wlałam
mieszaninę do przygotowanej formy na muffinki.
5.Piekłam
przez 15-20 minut.
6.
Muffinki mogą być przechowywane w szczelnym pojemniku w lodówce
przez około 4 dni.
super pomysł!!
OdpowiedzUsuń