Zupa brokułowa jest jednym z naszych ulubionych szybkich i łatwych posiłków, który można przygotować o każdej porze roku. Najlepsze jest to, że ta zupa jest gotowa w 20 minut!
Składniki:
- 1 brokuł
- biała część pora
- 1 litr bulionu warzywnego
- 3 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- listek laurowy
- sól do smaku
- czarny pieprz do smaku
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki cząbru
- 1/4 szklanki śmietanki 30%
Przygotowanie:
1. Opłukanego, osuszonego pora pokroiłam w półtalarki.
2. Ziemniaki i selera obrałam ze skóry i pokroiłam w kostkę.
3. Obraną marchewkę i pietruszkę pokroiłam na plasterki.
4. Brokuła umyłam, jego kwiat podzieliłam na różyczki.
5. W
garnku z grubym dnem rozgrzałam masło z oliwą. Dodałam pora, ziele
angielski, listek laurowy i smażyłam kilka minut, co jakiś czas
mieszając, aż por stał się miękki.
6. Do
zeszklonego pora dodałam pokrojone ziemniaki, selera, pietruszkę i
marchewkę. Zalałam bulionem i na średnim ogniu gotowałam 10 minut.
7. Po
10 minutach dodałam różyczki brokuła. Doprawiłam do smaku solą,
pieprzem, cząbrem i gałką muszkatołową. Gotowałam, aż brokuł zrobił się al
dente czyli około 5-8 minut.
8. Zupę doprawiłam śmietaną i rozlałam do talerzy.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz