Pyszna, krucha tarta wypełniona po brzegi karmelem i orzechami. W tym roku obok paschy zagościła na naszym wielkanocnym stole.
Składniki
na kruchy spód:
-
200 g mąki
-
130 g zimnego masła 82%
-
2 żółtka
-
szczypta soli
-
3 łyżki cukru
Składniki
na górę:
-
350 g kajmaku
-
150 g masła orzechowego
-
półtorej tabliczki (150 g) mlecznej czekolady
dodatkowo:
-
około 15 g orzechów laskowych
Przygotowanie:
1.
Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni. Tortownicę delikatnie
wysmarowałam masłem i oprószyłam mąką pszenną.
2.
W misce wymieszałam mąkę, cukier, posiekane masło, żółtka
i sól. Ciasto wyrabiałam, aż zaczęło się kleić. Uformowałam
kulę, owinęłam folią spożywczą i włożyłam do lodówki na
godzinę.
3.
Po godzinie ciasto wyjęłam z lodówki rozwałkowałam, podsypując
je odrobiną mąki. Przełożyłam do formy na tartę, przykryłam
papierem do pieczenia. Na papier wsypałam kulki
ceramiczne.
Piekłam 15 minut. Po tym czasie ściągnęłam papier wraz z
kulkami. Wstawiłam ciasto ponownie do piekarnika i piekłam
dodatkowe 15-25 minut, aż stało się złociste.
4.
Gotowe wyjęłam z piekarnika i pozostawiłam, aż ostygło.
5.
Kajmak oraz masło orzechowe wymieszałam ze sobą na gładki krem.
Gotową masą wyłożyłam równomiernie ostudzony spód tarty.
6.
Spód z kremem umieściłam w lodówce na około 30 minut.
7.
Czekoladę roztopiłam w kąpieli wodnej. Kiedy lekko się ostudziła
wylałam ja na stężony kajmakowo-orzechowy krem. Rozprowadziłam i
wyrównałam.
8.
Orzechy posiekałam i posypałam nimi tartę.
9.
Gotową tartę przechowywałamw lodówce.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz