Nie jestem fanką ziemniaków, śmiało mogę się bez nich obejść,
ale za te pieczone dałabym się pokroić
Składniki:
- około kilograma średnich ziemniaków
- 2½ łyżki oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- ¼ łyżeczki mielonej papryki
- ¼ szklanki parmezanu
- 2 łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
1. Ziemniaki opłukałam i wyszorowałam (jeśli skórka jest gruba to ziemniaki
obieram)
2. Piekarnik rozgrzałam do 220 stopni.
3. Ziemniaki przekroiłam na pół. Każdą połowę na przekroiłam na 4 równe
plasterki. Moczyłam je w ciepłej wodzie przez 10-15 minut. Po tym czasie
wysuszyłam dokładnie papierowymi ręcznikami
4. Umieściłam pokrojone ziemniaki w dużej misce.
5. w innym naczyniu wymieszałam oliwę z oliwek z solą, pieprzem, czosnkiem
i papryką.
6. Takim sosem natarłam ziemniaki i rozłożyłam je równomiernie na blasze
wyściełanej papierem do pieczenia.
7. Piekłam ziemniaki w rozgrzanym piekarniku przez 40-50 minut, odwracając
na druga stronę w połowie pieczenia
8. Tuż przed podaniem posypałam parmezanem i pietruszką.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz