Sernik bananowy z orzechami brazylijskimi


Dzisiaj bardzo smaczne święto. Mianowicie 30-go lipca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Sernika. Uczciłam to wydarzenie sernikiem bananowym z orzechami.

Składniki na spód:

- 120 g drobno pokruszonych herbatników pełnoziarnistych
- 60 g zmielonych orzechów brazylijskich
- 50 g roztopionego masła

- odrobina masła do wysmarowania formy

Składniki na masę sernikową:

-  500 g twarogu sernikowego
- 2 duże, dojrzałe, rozgniecione banany
- 2 szklanki śmietany (używam 18, 22 lub 30 procentowej)
- szklanka cukru
- 40 g zmielonych orzechów brazylijskich
- 3 jajka od szczęśliwej kury
- 2 łyżki likieru bananowego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 3 łyżki soku z limonki
- 1 przekrojony wzdłuż strąk wanilii

Składniki do dekoracji:

- orzechy brazylijskie
-małe opakowanie śmietany 30% lub 36%
- 0,5 szk cukru pudru
- łyżka- dwie łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.
 2. Pokruszone ciastka, orzechy i masło dokładnie mieszam. Masę rozprowadzam, w wysmarowanej masłem, tortownicy. Piekę 10 minut.
3. Twaróg sernikowy ubijam aż będzie gładki i miękki. Wkładam do niego banany, wlewam śmietanę i wsypuję cukier. Całość ubijam na gładką masę. Dodaję pojedynczo jajka, dodaję zmielone orzechy brazylijskie, likier, mąkę kukurydzianą, sok z limonki i nasiona wanilii. Wszystko dokładnie mieszam, po czym masę wylewam na spód ciasta.
4. Piekę 60 minut. Wyłączam piekarnik i pozostawiam w nim sernik na godzinę.
5. Wystudzony sernik wkładam do lodówki (najlepiej smakuje na drugi dzień).
6. Ciasto podaję udekorowane bitą śmietaną* i orzechami brazylijskimi.

* Schłodzoną śmietanę ubijam mikserem. Gdy śmietana nieco zgęstnieje dodaję do niej cukier ( i sok z cytryny). Śmietanę ubijam na sztywno, czyli tak, aby nie wypadła  z miski, gdy przekręcam ją do góry nogami.


Brak komentarzy

Prześlij komentarz