Oberiba
to śląska zupa z kalarepy. Bardzo popularna na południu Polski
najczęściej gotowana na mięsie albo/i na zasmażce.
Warto
ją przygotować nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również
na sporą ilość żelaza w kalarepie.
Składniki:
-
3 kalarepy (mogą być z liśćmi
-
3-4 ziemniaki
-
marchewka
-
pietruszka
-
kawałek selera
-
pół cebuli
-
litr wywaru warzywnego
-
3-4 ziarenka ziela angielskiego
-
liść laurowy
-
posiekana natka pietruszki
-
posiekany koperek
-
1/4 szklanki słodkiej śmietanki (dla mnie opcjonalnie)
-
2 łyżki masła
-
sól do smaku
Przygotowanie:
1.
Ziemniaki, marchewkę, selera i pietruszkę obrałam i pokroiłam w
kostkę.
2.
Do gorącego wywaru dodałam pokrojone warzywa, liść laurowy i
ziele angielskie. Gotowałam 10 minut.
3.
Kalarepy obrałam, pokroiłam w kostkę. Razem z posiekaną cebulą i
liśćmi kalarepy poddusiłam na maśle.
4.
Zeszkloną i miękką kalarepę dodałam do garnka z wywarem,
doprawiłam do smaku solą i gotowałam 5 minut.
5.
Zupę podałam z dużą ilością posiekanego koperku i natki
pietruszki.
6.
Na talerzu można zabielić śmietaną.
Przepis:
„Zakochane w zupach”
Brak komentarzy
Prześlij komentarz