Kotlety mielone z orzechami


Produkty:

- 400 g ulubionego, mielonego mięsa
- cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka tartej bułki
- garść posiekanych orzechów włoskich
- 0,5 łyżeczki soku z cytryny
- 20 ml oliwy
- sól do smaku
- świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:  

1.Obraną i posiekaną cebulę wymieszałam z mięsem, jajkiem, tartą bułką i orzechami. 
2. Dodałam sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz. 
3. Wyrobioną masę odstawiłam na pół godziny do lodówki. 
4. Po tym czasie uformowałam kotlety (wyszło 6 sztuk), które na grillu piekłam po 6 minut z każdej strony. (Kotlety można śmiało piec w piekarniku z funkcją grill. Wtedy wkładłam je do rozgrzanego do maksimum piekarnika i piekę tak samo po 6 minut z każdej strony).

2 komentarze

  1. Napiszę tak:) - dziś kupiłam mielone i nie miałam pomysłu, do teraz. Mniam:) Spróbuję!
    dzięki

    OdpowiedzUsuń
  2. Z mielonego polecam też moje ulubione klopsy :-)
    http://jemkrem.blogspot.com/2011/05/klopsy-z-indyka-w-pomidorowo-pikantnym.html

    OdpowiedzUsuń