Tarta z wędzonym łososiem


Produkty na ciasto:

- 125 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 75 g schłodzonego masła, pokrojonego na kawałki
- zimna woda

Przygotowanie:

1. Do malaksera przesiewam mąkę, sól, dodaję masło i miksuję, aż składniki zaczną przypominać zacierki.
2. Przekładam składniki do dużej miski, wlewam niewielką ilość zimnej wody i zagniatam ciasto.
3. Wykładam na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowuję do rozmiaru formy.
4. Ciasto przekładam do formy na tartę i wypełniam wnętrze. Wałkiem dociskam ciasto wokół krawędzi i usuwam jego nadmiar.
5. Na ciasto wyłożone w formie na tartę, wykładam wycięty pergamin i kładę na niego fasolki ceramiczne przeznaczone do pieczenia. Schładzam w lodówce 30 minut.
6. W międzyczasie nagrzewam piekarnik do 200 stopni.
7. Po 30 minutach wyjmuję formę z ciastem z lodówki, wkładam ją do piekarnika i piekę 10 minut.
8. Wyjmuję z piekarnika i delikatnie usuwam fasolki ceramiczne i pergamin.

Składniki na farsz:

- 120 ml gęstej śmietany
- 1 łyżeczka startego chrzanu
- 0,5 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki kaparów
- sól
- pieprz
- 3 żółtka
- 200- 250 g wędzonego łososia pokrojonego na kawałki
- pęczek posiekanego koperku

Przygotowanie:

1.Do miski włożyłam gęstą śmietanę, starty chrzan, kapary. Wlałam sok z cytryny, dodałam sól i pieprz. Starannie wymieszałam.
2. Dodałam żółtka, wędzonego łososia oraz koper. Ostrożnie wymieszałam.
2. Przełożyłam masę na spód tarty. Piekłam przez 10 minut.

4 komentarze

  1. Musi być pyszna bo wspaniale wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała tarta, teraz żałuję, że jeszcze nigdy żadnej nie robiłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda, jak wszystkie Twoje kuchenne pyszności, ale ugniatanie ciasta, to coś , co mnie przerasta )- rym jest przypadkowy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierwszy raz zrobiłam tę tartę i rzeczywiście okazała się pyszna :-)
    @GPC zamiast robić samemu ciasto można sobie ułatwić życie kupując gotowe ciasto kruche lub francuskie ;-)

    OdpowiedzUsuń